marți, 4 septembrie 2012

27.Propr.Țăranu/Banca Franco-Română, str.Ion Ghica nr.11Proprietatea Țăranu, intrată ulterior în posesia Băncii Franco-Române (în prezent Ambasada Republicii Cehe în România)
Strada Ion Ghica nr. 11 (fosta str. Vestei nr.13/ str.Bursei nr. 5)
Post 1905, intervenții ulterioare, etapa Cerchez 1926-1928, intervenții ulterioare
Cod L.M.I B-II-m-B-18815 (prima jumătatea a sec. XX)


În 1906 Iacob Al. Țăranu cumpără terenul de la Leonida Șerban pentru a înființa o societate de arte grafice „Clemența”. În 1921 urmașii acestuia vor vinde proprietatea cu 2 imobile, Băncii Franco-Române, înființată în 1914. În 1926 arh. Cristofi Cerchez a elaborat proiectul de extindere, din planurile de arhivă reiese faptul că imobilul principal ar fi avut două cupole pe fațada de pe str. Bursei (actuala str. Ion Ghica), ancadramentele ferestrelor mult mai variate și intrarea marcată de trei arcade.

Proiectul inițial s-a realizat parțial, în prezent putem constata că s-a acordat o importanță mai mare colțului spre actuala stradă Toma Caragiu, pe care a arhitectul a suprapus o cupolă hexagonală, realizându-se o frumoasă contrapondere față de Biserica Rusă. Din punct de vedere stilistic, clădirea este una eclectică, prezentând elemente de decorație în stuc specifice stilului Cerchez: motive geometrice, discuri, vrejuri florale și păsări. Se observă modele aproape identice cu ancadramentele casei arh. Cerchez, realizată în aceeași perioadă în str.Sf. Ștefan nr. 13A și cu cele de la vila Eufrosinei Mătăsaru, din str. Emanoil Porumbaru nr. 12 (1929-1932).
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu